Saoedi-Arabië trekt zich terug als kandidaat voor WK 2030

Saudi-Arabië trekt zich terug als kandidaat voor het organiseren van het WK 2030, zo meldt de Spaanse krant MARCA. Het welvarende land geeft aan dat het niet kan concurreren met de andere kandidaten die het toernooi willen organiseren.

Met het vertrek van Saudi-Arabië blijven er nog twee kanshebbers over voor het WK 2030. Eén van de kandidaten is een gezamenlijk bod van Spanje, Portugal en Marokko, waar mogelijk ook Oekraïne nog bij kan komen. In 2022 nodigden de drie landen Oekraïne uit om deel te nemen aan het bod, maar vanwege de oorlogssituatie is dat nog niet mogelijk. Als die situatie verandert, kan Oekraïne alsnog aansluiten bij de organisatie.

De andere kandidaat is een gezamenlijk bod van Argentinië, Uruguay, Chili en Paraguay. In 2024 zal bekend worden gemaakt welk land het WK 2030 mag organiseren. Saudi-Arabië heeft via Faisal bin Farhan Al Saud, de minister van Buitenlandse Zaken, laten weten dat ze bij voorbaat geen kans denken te maken tegen deze twee biedingen. Het aankomende WK in 2026 zal worden gehouden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Saudi-Arabië is de afgelopen weken veel in het nieuws vanwege hun betrokkenheid bij verschillende topspelers uit Europa. Cristiano Ronaldo werd in de winter al naar het land gehaald met als doel het voetbal in Saudi-Arabië meer op de kaart te zetten. Later volgden ook N'Golo Kanté en Karim Benzema, en met deze topspelers hoopte het land een grotere kans te maken op het organiseren van het WK. Nu achten ze die kans zelf echter zo klein dat ze geen bieding zullen indienen.

Saudi-Arabië staat momenteel centraal in de aandacht van de voetbalwereld. Het steenrijke land haalt de ene na de andere topspeler naar de eigen competitie. Velen geloofden dat het uiteindelijke doel was om ook het WK 2030 naar het Midden-Oosten te halen, maar dat plan lijkt nu van de baan te zijn.

Het koninkrijk dacht in navolging van Qatar een goede kans te maken om het WK naar het Midden-Oosten te halen, maar is nu van mening dat de concurrentie te sterk is, zelfs als ze zouden samenwerken met Griekenland en Egypte.

Gezamenlijk bod Spanje, Portugal en Marokko hebben gezamenlijk een bod ingediend voor het WK en kunnen rekenen op steun van veel Europese en Afrikaanse landen.

Dit zou de kansen op een WK in Saudi-Arabië in 2030 verkleinen. "Spanje en Portugal zullen waarschijnlijk veel stemmen krijgen van Europese landen, terwijl Marokko veel steun uit Afrika kan verwachten. Hierdoor is de conclusie dat Saudi-Arabië het niet zal halen, zelfs niet met Griekenland en Egypte erbij."

Griekenland kreeg ook veel kritiek in eigen land vanwege de voorgenomen samenwerking met Saudi-Arabië.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 23-06-2023 12:42 | Bijgewerkt op: 23-06-2023 | Door: Patrick de Graaf


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Saudi-Arabië trekt zich terug als kandidaat voor het organiseren van het WK 2030. Het land geeft aan dat het niet kan concurreren met de andere kandidaten.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.